INFO OM

BALI

HARI NYEPI

BALI

Bali är en av ett stort antal öar som tillhör Indonesien. Till skillnad från stora delar av övriga Indonesien är den största religionen på Bali Hinduism. De hinduiska traditionerna, sederna och ceremonierna präglar stora delar av samhället och kulturen. Det finns en övertygelse inom den hinduiska tron att man ska leva i harmoni med sig själv, med andra och naturen. Av många uppfattas lokalbefolkningen leva ett liv präglat av harmoni, lugn och tacksamhet. Ni kommer stöta på de små offergåvorna, kallade Canang Sari, som placeras ut flera gånger om dagen runt om på gatorna eller utanför butiker. Var noga med att inte råka trampa på dessa eller köra på dem med din moped.

CEREMONIER

Respektera lokalbefolkningens levnadssätt och givmildhet. Olika cermonier äger rum regelbundet vilket går att se på parader på gatorna eller med balineser klädda i de traditionella kläderna. Det påverkar vanligtvis inte trafiken nämnvärt, men om det gör det pågår det sällan över en längre tid.

SÄSONGER

Bali har regnperiod och torrperiod. Regnperioden sträcker sig vanligtvis från oktober till april. Det kan regna tyngre under november till mars månad, men misströsta inte, då det oftast inte regnar dagtid och om det gör det klarnar det allt som oftast upp till sol igen inom kort. 

BRA ATT VETA

‘Hari Nyepi’ är namnet på Balinesiskt nyår och är extra viktig att känna till. Nyepi går även under benämningen ‘Silence day’ då hela ön stängs ner för 24 timmar. Flygplatsen, hotell och övrig verksamhet är stängd från 6 på morgonen till och med 6 på morgonen dagen därpå. Under denna tiden förväntas alla hålla sig inomhus, hålla ljudnivå till ett minimum samt inte ha ljus tända. Det patrullerar polis på gatorna för att säkerställa att ingen rör sig ute och endast akut sjukvård eller förlossning är tillåten för transport till sjukhus. Dagarna innan Nyepi går det att se fantastiska parader och ceremonier på gatorna med tillverkade statyer som ska verka för att skrämma iväg onda andar från ön. Ceremonierna har även som syfte att rena den mänskliga kroppen och hela jorden från allt ont. Datum för Nyepi ändras för varje år: under 2024 kommer den att infalla den 11e mars till den 12e mars. 

  • Bahasa (vilket betyder språk) Indonesiska är det officiella språket som talas på samtliga öar i Indonesien. Att tidigt lära sig några användbara artighetsfraser på språket brukar tas emot väldigt väl och uppskattas av lokalbefolkningen. I arbetet med människor under din tid på Bali rekommenderar jag också varmt att försöka lära dig lite av språket för att underlätta kommunikation med de som inte behärskar engelska lika väl. Det andra språket som talas på ön, utöver engelska i de mer turistiga delarna, är balinesiska. Det är det lokala språket för ön, liksom andra öar i Indonesien har sina egna lokala språk vid sidan av Bahasa Indonesiska.

  • Transport runt på ön sker huvudsakligen med moped. Det är mycket trafik och annorlunda trafik från vad vi är vana vid i Sverige. Planera i några dagar i början av din vistelse att öva med någon som kan trafiken och som kan guida dig runt så att du känner dig bekväm och säker i trafiken. Andra färdsätt är med apparna Gojek eller Grab, som motsvarar Bolt i Sverige.

  • Valutan i landet är indonesisk rupiah (IDR) och för enklast ungefärlig uträkning av vad det är i svenska kan man multiplicera med 0,7. Exempel 100 IDR x 0,7 = cirka 70 kr. ATM automater finns i alla turistiga områden där du smidigt kan ta ut kontanter, oftast mot en liten avgift som dras. Läs mer om tips på banker med lägre avgift att undersöka innan avresa under fliken “to-do”.

  • Priserna kan variera mycket på Bali. På en del restauranger, oftast de som erbjuder ‘western mat', kan en måltid på restaurang kosta omkring 70 svenska kronor. Jämfört med Sverige är priserna givetvis lägre generellt, men det är bra att vara förberedd på att en livsstil med dagliga restaurangbesök samt aktiviteter och utflykter kan resultera i kostnader som kan likna de svenska. Notera även att en del restauranger och försäljning av tjänster adderar en viss procent i skatt. Äter du lokal mat kan du få en måltid för 10 kronor. Att köra egen moped och tanka ‘petrol’ (benämning för bensin på Bali) kostar omkring 20 kronor, medan att åka taxi (Gojek eller Grab apparna) styckvis är billiga så kan det komma upp i en högre summa över tid av användande. Appar som Gojek och Grab erbjuder utöver taxitjänst även flera andra tjänster som bland annat matleverans (likt foodora) för en betydligt lägre leveranskostnad än den i Sverige. Att pruta på de flesta marknader eller mindre shopping stånd är okej och förväntas, ha däremot med dig i tanken att en genomsnittlig inkomst för balineserna är väldigt låg (ca 70kr/dag) så undvik att gå på för hårt.

  • För att kunna använda internet behöver du köpa ett lokalt simkort. Detta går att göra på gatan i de flesta mindre butiker. Det behöver du fylla på regelbundet när din data tar slut. Efter ungefär 3 månader brukar simkortet att låsas. Det du då kan behöva göra om du har en praktik som sträcker sig längre än 3 månader är att besöka ett XL-center eller Telekomsel-center (de vanligaste abonnemangen för simkort) och visa upp ditt visum och be att få simkortet upplåst.

  • Det finns massor av olika typer av boenden på Bali. Du kan välja mellan hotell, lägenhet, guesthouse, airbnb eller till och med inneboende hos en lokalfamilj. Vi rekommenderar dig att boka ett boende för en kortare tid vid ankomst. Därefter är det lättare för dig att känna in vilket område du vill bo i och vad som passar dig bättre. På så sätt är du inte bunden till ett boende, som det kanske visar sig att du inte trivs i, för en lång tid. Det brukar inte variera särskilt i pris att boka innan ankomst över internet jämfört med att boka när man väl är på plats. Snarare brukar du kunna få ett bättre pris om du presenterar dig i verkligheten, alternativt om du kontaktar dem över Whatsapp och bokar ett ‘long term stay’.