PRAKTISKT INNAN AVRESA
Innan avresa finns det några saker att undersöka.
-
En del lärosäten i Sverige erbjuder försäkring som gäller för studenter som väljer att göra sin verksamhetsförlagda utbildning eller praktik. Det finns även flera stipendium som definitivt kan vara värda att undersöka.
-
Gå till en vaccin klinik och fråga vilka vaccin som är lämpliga och aktuella. Det finns många lösa hundar på gatorna runt om i Bali och det är rapporterat att det förekommer rabies på ön. För att vara på den säkra sidan finns det ett rabiesvaccin tillgängligt i Sverige.
-
Utöver visum behöver du också börja fundera över saker som bland annat om det är aktuellt för dig ansöka om utökat lån från Centrala Studiestödsnämnden i form av ett “merkostnadslån för utlandsstudier”. Läs mer på deras webbplats om vilka krav som behöver vara uppfyllda för detta.
-
Att ta ut kontanter kan innebära att vissa ATM-automater tar en avgift, beroende på vilken bank du har. Det finns flera banker att kika in som tar en lägre avgift för uttag av kontanter utomlands, ett populärt alternativ är Revolut. Här finner du en direktlänk dit. Det är dessutom ett hett tips att packa med flera bankkort då de kan försvinna i ATM-automater.
-
Annat praktiskt att veta om kan vara att läsa in sig på lagarna i landet. Lagarna ändras emellanåt och det är viktigt att hålla sig uppdaterad på de senaste ändringarna. Det är hårt kriminaliserat med droger och att ha felaktigt (eller helt sakna) visum. Det finns även lagar som kriminaliserar att till exempel köra moped utan hjälm, i badkläder eller utan rätt sorts körkort. Se till att vara påläst innan du anländer till Bali!
-
För att smidigt få information och uppdateringar om bland annat säkerhetsläget i landet och annan information som kan vara relevant för dig som vistas i Bali under en längre tid rekommenderar vi att ladda ner appen ‘UD resklar’. Där kan du innan avresa läsa in dig på allt om exempelvis naturkatastrofer, konflikter, lagar eller vad du bör göra om något händer. På UD resklar kan, och bör, du också registrera perioden för din planerade vistelse i landet samt dina kontaktuppgifter hos svenska ambassaden för deras kännedom att du befinner dig i Indonesien om svenska medborgare av någon anledning skulle behöva evakueras.
VISUM
Se till att ditt pass är giltigt även 6 månader efter hemkomst.
För att få vistas landet och för att kunna stanna under en längre tid för studier och praktik krävs ett särskilt visum. För vägledning till ett Academic Internship Visa och för tillverkning krävs en kontakt till en visa agent. Kostnaden ligger vanligtvis omkring 9 millioner IDR (ca 6 000 kr) för 6 månader. Vilket gör att du slipper regelbundna besök på Immigration Office för att förlänga visumet. Se här kontakten till den agent som vi samarbetar med som har erfarenhet av just dessa studentvisum så kommer de att hjälpa dig i processen med ditt visum och som kan informera dig om de aktuella priserna just nu.
OBS
FAQ
-
Fråga din handledare när du anlänt om hen har en kontakt med moppar att hyra ut. Annars kan hen försöka hjälpa dig hänvisa dig till någon annan.
-
Information om jordbävningar och andra naturfenomen samt andra saker som kan vara bra att ha koll på finns att läsa om i appen UD resklar. Där kan du även registrera dig i svensklistan.
-
Många på Bali, särskilt områden med många turister, pratar engelska. På din praktikplats ska du ha tilldelats en handledare som behärskar det engelska språket väl. Generellt ska självfallet din praktikplats fungera väl med en engelsktalande student. Däremot kan nivån av engelska hos både kollegor och “klienter” variera mellan olika människor du stöter på under din praktik. Var redo att vara kreativ med kroppsspråk, verktyg som google translate och lär dig gärna grunderna i Bahasa Indonesia.
-
Kontakta ditt lärosäte för att få information om vilka möjligheter för semesterdagar som erbjuds för just din typ av VFU eller praktik. Ett schema på din praktikplats kommer att utformas i samråd med din handledare baserat på kraven av arbetstimmar från ditt universitet eller högskola.
-
Undersök vilken typ av försäkring som antingen ditt lärosäte erbjuder för dig eller som du alternativt rekommenderar att teckna på egen hand. De kan erbjuda dig information om vart du kan vända dig i olika situationer.
-
JA! Mejla oss din fråga här